home cv agenda contact
schilderijen grafiek installaties foto's
schetsboek opdrachten web design kaarten
affisches logo's lessen links
banner
Schilderlessen 2008 | 2009
spacer
compositie | ritme
spacer

compositie ritme

KASTANJES EN BOLSTERS

De najaarslessen beginnen met een aantal lessen die gaan over compositie. Na een waarnemingsoefening waarin bestudeerd wordt op welke manier in potlood, pen en inkt en aquarel een donker glanzende kastanje en een weerbarstig stekelige bolster kunnen worden weergegeven, wordt dit gegeven omgezet in een vormstudie die gaat over ritme. Er wordt eerst gevoeld; de gladheid van de kastanje, het prikken van de bolster. Daarna worden de donkere nuances in het kastanjebruin en de regelmatige plaatsing van de stekels op de bolster bekeken. Zonder op het papier te kijken worden de vormen daarna getekend. Pas daarna worden de kastanje en bolster in verschillende technieken nauwkeurig uitgewerkt. Tenslotte worden beide vormen in een ritmische compositie geschilderd.

Voorbeelden van de schetsen en de ritme-oefening.

> naar boven

spacer
compositie | vroege kunst tot middeleeuwen
spacer

voorbeeld van egyptische kunst

voorbeeld van een middeleeuwse miniatuur uit Armenie

VOORBEELDEN VAN ALLERLEI COMPOSITIES

Als inleiding op dit thema wordt eerst een aantal compositiewijzen bestudeerd. Voorbeelden uit de Egyptische, de vroeg-christelijke kunst en de middeleeuwen worden geanalyseerd op hun specifieke kenmerken.

Kijk hier naar enkele tekeningen gemaakt naar kunst uit deze periode.

VOORBEELDEN VAN ALLERLEI COMPOSITIES

Na bestudering van een groot aantal voorbeelden uit de vroeg christelijke kunst en de middeleeuwen wordt er een schilderij gemaakt dat is samengesteld uit een eigen keuze van elementen die gevonden worden in bestudeerde reproducties. Zo ontstaat er een nieuwe voorstelling opgebouwd uit bestaande beelden, gerangschikt tot een nieuw verhaal in een "middeleeuwse" compositie.

Hier de resultaten.

> naar boven

spacerspacer
compositie | chagall
spacer

mozaiek van Chagall

EEN EIGEN CHAGALL

De laatste opdracht voor de kerstvakantie gaat over de composities van Chagall. Bestudeerd wordt hoe deze 20e-eeuwse kunstenaar schilderde. Gelet wordt op inhoud, kleurgebruik, compositie en contrasten in kleur en vorm. Om dichter bij zijn werk te komen kiest ieder eendetail uit een van zijn schilderijen om na te schilderen. Zo kruipt iedereen als het ware in de huid van de kunstenaar. De techniek van het oorspronkelijke schilderij is bepalend voor de uitwerking.

Dit zijn de resultaten.

Hierna wordt een "eigen chagall" gemaakt. De opdracht is om op zoek te gaan naar plaatjes die gebruikt kunnen worden in een schilderij in zijn stijl. Deze afbeeldingen moeten worden vereenvoudigd en op een chagalleske manier worden gerangschikt. Alle bestudeerde elementen, zoals groot/klein, omkeringen, kleurcontrast enz. kunnen gebruikt worden om het typerende van Chagall zo dicht mogelijk te benaderen.

Kijk hier naar het resultaat.

spacerspacer
compositie | zwart - wit
spacer

zwart-wit compostievoorbeelden

ZWART | WIT

Toonschalen en cirkels
In de volgende reeks opdrachten staat het uitwerken van het licht/donkercontrast centraal. Begonnen wordt met een eenvoudige toonschaaloefening. Met houtskool worden in een aantal stappen toonwaarden getekend van wit naar zwart. Aansluitend wordt een compositie gemaakt met witte en zwarte cirkels waarbij de negatieve vorm [de achtergrond] het contrast van het wit en zwart versterkt.

Stilleven | schetsen en schilderen
Een wit kopje, een zwart schoteltje, een ei en zwart en wit papier als ondergrond; dat is het onderwerp van het stilleven. Eerst wordt het nauwkeurig geschetst met houtskool. Daarna wordt het vrij verwerkt tot schilderij, naar aanleiding van gefotografeerde opstellingen.

spacerspacer
compositie | licht - donker [kleur]
spacer

Friedrich

russich landschap

weissenbruch

Permeke

hopper

LICHT | DONKER

Paletten
Vijf stromingen,vertegenwoordigd door vijf schildersof schildersgroepnen zijn de inspiratiebron voor eigen werken die optimaal het thema licht | donker moeten uitbeelden. Eerst worden werken van Caspar David Friedrich, de schilders van Het Russische Landschap, Johan Hendrik Weissenbruch, Constant Permeke en Edward Hopper bestudeerd. Uit een keus van 2 overwegend donkere en twee overwegend lichte schilderijen worden de kleuren geanalyseerd. Het palet van elk van de 4 schilderijen wordt geschilderd. Daarna worden er twee vrije composities gemaakt, een met overwegend lichte en een voornamelijk donkere kleuren.

Kijk hier voor de resultaten >>

Achtergrondinformatie over de vijf schilders/stromingen [pdf]

Vrije opdracht
Uit meegebracht fotomateriaal wordt een keus gemaakt voor een compositie. Die dient als kapstok voor 2 schilderijen. Met een van de gevonden paletten wordt een overwegend donker schilderij gemaakt, waarbij het licht/donker dramatisch wordt uitgewerkt. Met dit zelfde palet wordt met dezelfde compositie een overwegend stralend licht schilderij gemaakt.
Kijk hier voor de resultaten >>

spacerspacer
overzicht 2007 | 2008
spacer
schetsboek project zelfportretten Van Gogh

OVERZICHT 2007 | 2008

Klik hier om dit te bekijken.

 

 

> naar boven

spacer
overzicht 2006 | 2007
spacer
schilderij met herfstbladeren

OVERZICHT 2006 | 2007

Klik hier om dit te bekijken.

 

 

> naar boven

spacer
overzicht 2005 | 2006
spacer
overzicht cirkeltekeningen OVERZICHT 2006 | 2007

Kijk hier naar de resultaten van dat jaar

 

 

 

spacer
   
spacer

 

 

 

Copyright © 2009 Lies van den Berg. All rights reserved.