home cv agenda contact
schilderijen grafiek installaties foto's
schetsboek opdrachten web design kaarten
affisches logo's lessen links
banner

Schilderlessen 2009 | 2010

De voorjaarslessen starten 14 en 15 januari. In totaal worden tot eind april 15 lessen gegeven op donderdagmorgen, donderdagmiddag en vrijdagmorgen. De lessen duren 3 uur. Kosten € 23.50 per les. Betaling ineens, of in 2 of 3 termijnen. Aantal cursisten per groep: 4. Op donderdagmiddag is nog een plaats beschikbaar. Voor aanmelding en informatie: 030-2313345, 06-21877724.

spacer
compositie
spacer

lantaarns

VAN STILLEVEN NAAR VRIJE COMPOSITIE

De najaarslessen beginnen met een aantal lessen die gaan over het ontwikkelen van composities. Na een waarnemingsoefening waarin bestudeerd wordt op welke manier in potlood, pen en inkt en aquarel twee lantaarntjes kunnen worden weergegeven, volgt de "deconstructie" van deze twee eenvoudige basisvormen. Geanalyseerd wordt welke geometrische grondvormen er zijn te ontdekken en hoe de versiering van de twee voorwerpen is opgebouwd. Na het bekijken van een aantal cubistische schilderijen worden met gevonden basisvormen en afgeleide ornamenten enkele kleine compositieschetsen gemaakt. Daarna wordt een van de schetsen in een vrije techniek uitgewerkt.

> naar boven

spacer
portret
spacer

schetsen van ogen

afrikaans masker

hockney

VAN MASKER NAAR PORTRET

Het maken van een portret is een van de moeilijkste onderwerpen in de schilderkunst. We beginnen eerst met elkaar te schetsen. Zonder naar het papier te kijken worden de contouren van het gezicht gevolgd, terwijl de hand met het het potlood meebeweegt. Daarna worden ogen en monden bestudeerd. Om een uitvergroting van de gelaatstrekken te ervaren worden er Afrikaanse maskers bekeken en verwerkt in een vrije techniek.

De volgende opdracht is om een foto van een idool of een geliefde zo goed mogelijk te na te tekenen. Er wordt gebruikt gemaakt van pastelkrijt en -potloden.

De portretten van David Hockney worden bestudeerd. Hij maakt gebruikt van allerlei vrije tekenachtige technieken, die goed in ons thema passen. Fotomateriaal wordt omgezet in tekeningen met pen, inkt met toevoeging van kleuraccenten.

Als laatste wordt een eigen verwerking gemaakt van het portret van een beroemde persoonlijkheid.

> naar boven

spacerspacer
water
spacer

 

WATER

Een paar jaar geleden was 'water' een geliefd onderwerp bij de schilderlessen. Nu worden weer andere aspecten van water onderzocht. Eerst wordt gewerkt met sterk verdunde acrylverf die spattend, vloeiend, en geblazen op papier wordt aangebracht. Vloeiende sporen ontstaan, die later bedekt worden met dunne geglaceerde lagen. De volgende opdracht is om met paletmes de sfeer van zonsop- of ondergang in een zeegezicht te vangen. Daarna wordt er gekeken naar schilderijen van anderen. Werk van Turner, Nolde, Nederlandse waterschilders en van een groot aantal fotografen wordt bestudeerd. Op formaat 70 x 35 cm worden vervolgens waterlandschappen geschilderd. De eindopdracht is om in een meerluik verschillende aspecten van water bij elkaar te brengen, zo dat de beelden elkaar complementeren en versterken.

 
spacerspacer
 
spacer

 

 

 
spacerspacer
overzicht 2008 | 2009
spacercompositie ritme

OVERZICHT 2008 | 2009

Klik hier om dit te bekijken.

 

 

> naar boven

spacerspacer
overzicht 2007 | 2008
spacer
schetsboek project zelfportretten Van Gogh

OVERZICHT 2007 | 2008

Klik hier om dit te bekijken.

 

 

> naar boven

spacer
overzicht 2006 | 2007
spacer
schilderij met herfstbladeren

OVERZICHT 2006 | 2007

Klik hier om dit te bekijken.

 

 

> naar boven

spacer
overzicht 2005 | 2006
spacer
overzicht cirkeltekeningen OVERZICHT 2005 | 2006

Kijk hier naar de resultaten van dat jaar

 

 

 

spacer
   
spacer

 

 

 

Copyright © 2009 Lies van den Berg. All rights reserved.