home cv agenda contact
schilderijen grafiek installaties foto's
schetsboek opdrachten web design kaarten
affisches logo's links
banner
Schilderlessen 2007 | 2008
spacer
zelfportretten
spacer

schetsboek project zelfportretten Van Gogh

 

 

stillleven met schelpen

ZELFPORTRETTEN I

Het eerste thema, tevens de rode draad voor de rest van het jaar, wordt "het zelfportret". Eerst wordt een aantal zelfportretten van verschillende beroemde kunstenaars bestudeerd. Aan de hand van een van de zelfportretten van Van Gogh wordt gekeken naar zijn specifieke schilderwijze en kleurgebruik. In pastel wordt op vergrote zwart/wit kopieen een van zijn portretten uitgewerkt. Kijk hier naar het resultaat.

Na een aantal studies in pastel en acrylverf van portretten van Van Gogh wordt een eigen zelfportret gemaakt. De techniek is hetzelfde als bij de van Van Gogh; een A3 -kopie in zwart/wit van de copyshop wordt omgezet in een geschilderd portret. Kijk hier naar het resultaat

ZELFPORTRETTEN II

Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een voortzetting van het thema "zelfportret". Dit keer wordt door ieder aan de hand van een vijftal meegebrachte dierbare voorwerpen een stillevenzelfportret gemaakt, waarin door het afgebeelde een persoonlijk verhaal wordt verteld. Er wordt geschetst en in diverse technieken gewerkt.
Daarna worden compostie-opgaven gemaakt.
Kijk hier voor vormstudies in collage. Na vele waarnemingsoefeningen wordt uit de herinnering een compositie-opdracht gemaakt met vlakken en lijnen. Kijk hier voor deze herinneringsbeelden.

Het eindresultaat wordt een vrije verwerking van de meegebrachte voorwerpen, die eerst als traditionele stillevens worden behandeld. Als inspiratiebron wordt een fotoboek met hedendaagse stillevens gebruikt. De resultaten van de laatste opdracht zijn hier te bekijken.

> naar boven

spacer
bomen
spacer
herfstblad in het arboretum

BOMEN

De boom als landschapselement wordt getekend en geschilderd. De eerste opdracht is om in de komende tijd goed buiten rond te kijken in het bos en veld. De heuvelrug met haar coulissenlandschap leent zich prachtig om dit onderwerp te bestuderen.

Ter inspiratie een fotoboek van boomlandschappen

De volgende opdrachten worden gemaakt:

> naar boven

spacerspacer
stofuitdrukking
spacer

draperie

atelier met laarzen

 

 

 

 

 

 

 

TROMPE L'OEIL

De laatste opdrachten van het seizoen 2007|2008 gaan over stofuitdrukking; het natuurgetrouw afbeelden van allerlei materialen. Dit wordt ook wel trompe l'oeil genoemd, het oog wordt bedrogen. We beginnen met gedrapeerde stof. Met houtskool wordt gewerkt aan het uitdrukken van plooien en vouwen in zachte, glanzende en fluwelen stoffen. Daarna wordt daar een schildering van gemaakt.
De volgende opdracht wordt in groot formaat uitgevoerd. Als model dienen zwarte leren laarzen.
Daarna worden stillevens uit de 17e eeuw bestudeerd. Van een klein fragment wordt op klassieke manier een vergroting gemaakt door het maken van een ruitpatroon. De 5-, 6- of 7-malige vergroting wordt zo natuurgetrouw mogelijk gekopieerd. Hieronder zijn de resultaten van deze opdrachten te zien.

spacerspacer
overzicht 2006 | 2007
spacer
schilderij met herfstbladeren

OVERZICHT 2006 | 2007

Klik hier om dit te bekijken.

 

 

> naar boven

spacer
overzicht 2005 | 2006
spacer
overzicht cirkeltekeningen OVERZICHT 2006 | 2007

Kijk hier naar de resultaten van dat jaar

 

 

 

spacer
   
spacer

 

 

 

Copyright © Lies van den Berg. All rights reserved.