home cv agenda contact
schilderijen grafiek installaties foto's
schetsboek opdrachten web design kaarten
affisches logo's links
banner
Schilderlessen 2006 | 2007
spacer
water
spacer
waterspiegeling

WATER

Het eerste thema voor de cursus van 2006|2007 is "water". Klik HIER om te zien hoe dit thema is uitgewerkt.

spacerspacer
aarde
spacer
bladeren

AARDKLEUREN

Na studie van de aardkleuren, de ombers, de sienna's en de okers werden studies van herfstbladeren gemaakt.

Klik HIER om de schilderijen te bekijken.

aarde

ALLE RODEN

Na het maken van een staalkaart van alle roden werd een "RODE STAD" geschilderd. Kijk HIER voor het resultaat.

> naar boven

matisse

 

 

 

 

 

 

 

GELEN EN BLAUWEN

Met blauwe en gele acrylverf werden stukken papier beschilderd in alle mogelijke variaties van groen. Aangevuld met stukken geel en blauw papier zijn die gebruikt om collages van te maken. De collages van Matisse werden vooraf bestudeerd. Het eerste gedeelte van de opdracht bestond uit het maken van vormstudies met geometrische en organische vormen uit de vrije hand geknipt. Bij het tweede deel was de opdracht een voorstelling te maken met als onderwerp "interieur/exterieur". Hierbij werd gekeken naar de schilderijen van Matisse waarin hij een binnenruimte verbeeldt met door een raam of deur uitzicht op een tuin, de zee of het strand.

Er wordt ook nog een schilderij in hetzelfde palet van gelen en blauwen geschilderd met opnieuw als onderwerp "interieur/exterieur". De weergave van het "exterieur" wordt aan ieders eigen verbeelding overgelaten.

Kijk hier naar de resultaten van:

> naar boven

spacer
speciale projecten
spacer
schilderij van Juul Mostert

Tussendoor wordt er vrij gewerkt aan eigen gestelde opdrachten.

Kijk hier naar de resultaten van:

> naar boven
spacer
lucht  
spacer

wolkenhemel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LUCHT

In maart is een begin gemaakt met het bestuderen van landschappen die door de eeuwen heen zijn geschilderd. Het belangrijkste aandachtspunt was de lucht. Van de Gouden Eeuw tot nu werd gekeken naar stijl, kleursfeer, het jaargetijde en het moment van de dag. Daarna werden potloodschetsen en pentekeningen gemaakt waarin een vertaalslag werd gemaakt van kleur naar zwart/wit tonaliteit.

Vervolgens werd in acryl een "schetsblad" gemaakt met 3 of 4 geschilderde luchten. De opdracht was om ze duidelijk van elkaar te laten verschillen. Hierbij mocht gebruik gemaakt worden van verschillende stijlen of verschillende weertypen, seizoenen of het moment van de dag. Als inspiratiebron was er plaatmateriaal; foto's van wolkenluchten en reproducties van schilderijen. Tegelijkertijd werden de maartse buien buiten op de voet gevolgd...

De laatste opdracht van dit thema wordt een reusachtig schilderij. Een foto van een ultieme lucht/wolkenpartij wordt verdeeld in 12 stukken. Ieder krijgt een fragment dat vergroot wordt nageschilderd. Deze 12 interpretaties worden vervolgens aan elkaar geplakt tot een groot schilderij.

Kijk hier naar de resultaten van:

> naar boven

Klik hier voor de webstie van de schilderlessen van 2005.

Copyright © Lies van den Berg. All rights reserved.