home cv agenda contact
schilderijen grafiek installaties foto's
schetsboek opdrachten web design kaarten
affisches logo's lessen links
banner

Schilderlessen 2012 | 2013

De voorjaarscursus begint op 17 en 18 januari tot 18 en 19 april. Deze cursus bestaat uit 13 lessen..
De lessen duren 3 uur en beginnen om 9.30 uur. Het lesgeld is € 25 per les. Betaling kan ineens of mag worden betaald in 2 of 3 termijnen.
Aantal cursisten per groep: maximaal 5. Op donderdagmorgen is er op dit moment nog 1 plaats beschikbaar.
VOOR AANMELDING EN INFORMATIE: 030-2313345 | 06-21877724.

ATELIERADRES:
AL16
Archimedeslaan 16
3584 BA Utrecht

spacer
RAFAEL EN TIJDGENOTEN
spacer

Rafael

RENAISSANCE ATELIERLESSEN

Van 28 september 2012 t/m 6 januari 2013 wordt in het Haarlemse Teylers Museum een tentoonstelling gehouden van de schilderijen en tekeningen van Rafaël. We beginnen met de bestudering van een aantal tekeningen van de drie groten van die tijd: Rafaël, Michelangelo en Leonardo da Vinci. De lessen krijgen hetzelfde karatkter als wat er tijdens het werken in de ateliers in de Renaissance gebeurde. We kopiëren de grote meesters en verdiepen ons in hoe zij problemen oplosten en zich bekwaamden tot meesterschap.

PDF over KLASSIEK ATELIERONDERWIJS
Teylers Museum Haarlem

SCHETSEN EN SCHILDERIJEN

spacer
HET CANADESE LANDSCHAP
spacer

Thom Thomson

Harris

THE GROUP OF SEVEN

De tentoonstelling in het Groninger Museum over het Canadese landschap, geschilderd door een groep van 7 schilders aan het begin van de 20e eeuw, is de aanleiding tot de volgende opdracht.

Naar aanleiding van meegebrachte foto's worden eerst houtskoolschetsen gemaakt. Daarna werkt ieder een foto uit in de stijl van een van de 7 schilders. Daarbij wordt vooral gelet op de textuur van de verf en het kleurgebruik.

SCHETSEN EN SCHILDERIJEN

spacer
SCHETSEN
spacer

schoenen

 

25 KEER EEN OUDE SCHOEN

Als start van het voorjaarsseizoen beginnen we met een tekenopdracht. In 2/3 uur wordt in snelle schetsen een oude schoen 25 keer vastgelegd. Er wordt getekend met houtskool en andere krijtsoorten of potlood en pen en inkt. Het doel van de oefening is om bij elke tekening er weer op een frisse manier tegenaan te gaan en zo diep door te dringen in de vorm, textuur en dimensies van het voorwerp. Eerst wordt een aantal keren "blind" getekend. Daarna zoekt ieder zijn weg.

SCHETSEN

spacer
LICHT EN KLEUR IN HET LANDSCHAP
spacer

MONET

HOCKNEY

MONET EN HOCKNEY

We gaan weer verder op het landschappelijk pad. Een aantal cursisten heeft de tentoonstelling van David Hockney | A Bigger Picture bezocht. Hockney heeft zich de laatste jaren beziggehouden met het schilderen van landschappen in Yorkshire in de open lucht. Een van zijn grote voorbeelden is Monet. Monet schilderde vele malen de kathedraal van Rouen, hooioppers, en populieren langs het water. In wisselende seizoenen en tijden van de dag leverde dat evenzoveel stemmingen en sferen op.

Wij gaan ons daarmee bezighouden en nemen deze twee grote kunstenaars als voorbeeld. Voor Hockney krijgt ieder een halve reproductie van een van zijn schilderijen. In zijn stijl wordt het schilderij afgemaakt naar eigen inzicht. Een beetje van Hockney en een beetje van dus. Bij Monet wordt een klein vierkant detail uit een van zijn schilderijen gelicht en vergroot gekopieerd.
De eindopdracht van dit thema bestaat uit het verwerken van eigen fotomateriaal waarbij de opgedane ervaringen worden verwerkt.

PDF MONET EN HOCKNEY

HOCKNEY DOOR DE HELFT

EEN VIERKANTJE MONET

EEN EIGEN LANDSCHAP | schetsen | schilderijen |

 

spacer
EXPRESSIEVE PORTRETTEN
spacer

PORTRET EN ZELFPORTRET

Bij dit thema werken we toe naar een zelfportret, waarbij geprobeerd wordt om verder te gaan dan een fotografische weergave van het eigen gezicht. We bestuderen de portretten die gemaakt zijn door leden van DE PLOEG. Zij hebben talloze malen zichzelf en elkaar geportretteerd in een expressionistische stijl. We beginnen met elkaar te schetsen; 'blind', snelschetsen en in wat langere sessies. Daarna gaat ieder aan de slag met zijn eigen gezicht. Aan de hand van foto's ontstaan door expressief kleurgebruik prachtige geschilderde portretten.

SCHETSEN

PORTRETTEN

spacer
SCHELPEN
spacer

VIER WORDT EEN | EEN GROEPSOPDRACHT

De vrijdaggroep maakt als laatste werk van dit seizoen een groepsschilderij. Uit allerlei foto's wordt een afbeelding van schelpen gekozen. Deze foto wordt in vier stukken verdeeld. Ieder schildert een vergroting. Door samenvoeging ontstaat een groot schilderij van 1 x 1,70 m.

GROEPSWERK SCHELPEN

spacer
OVERZICHT 2011 | 2012
spacer

Temperaschilderen

OVERZICHT 2011 | 2012

Klik hier om dit te bekijken.

 
spacer
OVERZICHT 2010 | 2011
spacer

zomerproject Sidac Studio

OVERZICHT 2010 | 2011

Klik hier om dit te bekijken.

spacer
OVERZICHT 2009 | 2010
spacer

afrikaans masker

OVERZICHT 2009 | 2010

Klik hier om dit te bekijken.

> naar boven

spacerspacer
OVERZICHT 2008 | 2009
spacer

compositie ritme

OVERZICHT 2008 | 2009

Klik hier om dit te bekijken.

> naar boven

spacerspacer
OVERZICHT 2007 | 2008
spacer
schetsboek project zelfportretten Van Gogh

OVERZICHT 2007 | 2008

Klik hier om dit te bekijken.

> naar boven

spacer
OVERZICHT 2006 | 2007
spacer
schilderij met herfstbladeren

OVERZICHT 2006 | 2007

Klik hier om dit te bekijken.

> naar boven

spacer
 

Copyright © 2012 Lies van den Berg. All rights reserved.